Etusivulle
Maatalousmuseo
Koulumuseo
Asemuseo
Aukioloajat ja pääsymaksut
Kotiseutuyhdistys
Tapahtumat
Julkaisut
Ajankohtaista
LinkitSivukartta

Munakarin poikain huone

Munakarin poikain huone, sijaitsee maatalousmuseon yhteydessä ja sisältää kalastajakodin irtaimistoa n.150 esinettä, perustettu 1989, pinta-ala 27 neliötä.

Munakari on olkiluodon ydinvoimala-alueen kyljessä oleva pieni saari, joka on alkujaan saanut nimensä vesilintujen suosimana pesimäpaikkana.

Tällä saarella asuivat Munakarin veljekset Martti(1909-1978) ja Aarne(1914-1983) Suominen, vuonna 1885 rakennetussa torpassa. He kalastivat hyvillä kalavesillä aivan kotisaarensa tuntumassa, lisäksi he kävivät linnustamassa ja hylkeenpyynnissä.


Veljekset kävivät kalakaupalla Raumalla ja näistä reissuista on monenlaisia tarinoita jäänyt kansalaisten mieleen. Kerran kalakaupoilta palattaessa Martti torui nuorempaa veljeään:"Kui sää viimesill rahoill osti leippä, konei koton ol viinan tippa".Munakarin torpassa kävi veljesten vieraina kesäisin paljon veneilijöitä Raumalta ja lähialueilta. Veljekset olivat vieraanvaraisia ja heidän mainiot ja omaperäiset kertomuksensa kiinnostivat reissulaisia. Veljekset kertoivat esim. kuinka heidän pirtulastinsa päätyi Susikarin ulkopuolella meren pohjaan, kun he huomasivat tullipaatin tulevan heitä kohden. Lisäksi he kertoivat, kuinka saksalaisen Hildebrant-laivan lasti purettiin heidän "tuvan taa", kun ei jääesteiden takia päästy Kaunissaareen.

Veljekset vastustivat ankarasti ydinvoimalan tuloa heidän kotinuralleen, Kerrotaan miten Aarne kulki tuttua polkua lähestyen entistä kalasääksen pesää ja pesämäntyä muistellen huomasi äkkiä:"Jumalaut, eiköst ol rakennet uus tehdas juur keskell tiät", (se oli Tvo 2).

Veljekset velvoitettiin sota-aikana myös mottitalkoihin. Se ei heitä erikoisemmin kiinnostanut, kalastajia kun olivat. Martti totesikin metsään päästyä, että "syärä ensi ja tehrä sit mitä tehrä ja lähretän kotti".

Joskus tuli myös tyttöjä Raumalta poikien vieraiksi, jolloin Aarne tokaisi:"Ny se pirullinen väht taas alka".

Veljesten elämästä kirjailija Pentti Saaristo kirjoitti näytelmän Kuivalahden kesäteatteriin. Näytelmällä oli valtava menestys, n.3000 katsojaa.

Munakarin tuvan seinällä oli keisarin ja keisarinnan valokuvat, sillä poikien isä oli pelastanut heidän lapsensa hukkumasta. Valokuvat ovat tallennettuna maatalousmuseon Munakarin poikain huoneessa.